Als de nieuwsbrief niet goed leesbaar is kunt u ook naar de Online versie
header_749x152.jpg

Altrecht Entree

Altrecht Entree is het centrale contactpunt voor:
  • Nieuwe aanmeldingen
  • Telefonische consultaties voor verwijzers
tel : 030 - 230 8555
fax: 030 - 799 8626

Verwijzen
via Zorgdomein
of
www.altrecht.nl/verwijzer


 



www.altrecht.nl

Volg ons op:

twitter.gif   facebook.gif   linkedin.gif   youtube.gif
left_bottom.gif
                                                                             1 juni 2016
  • Altrecht adviseert bij vragen over autisme
  • Behandeling van mensen met verslavingsproblematiek bij Altrecht
  • Samenwerking: hoe herken je een eerste Psychose zo snel mogelijk?
  • Korte opnames effectief en doelmatig bij persoonlijkheidsstoornis
  • Cursusaanbod Psychosomatiek Eikenboom voor verwijzers

       ----------------------------------------------------------------------------------

Altrecht adviseert bij vragen over autisme

Staatssecretaris van Rijn heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat er meer (bij)scholing moet komen voor artsen en andere zorgverleners die te maken krijgen met kinderen en volwassenen met autisme. Daardoor kan er sneller en beter gediagnosticeerd worden en dat is goed voor de patiënt en het levert aanzienlijke directe en indirecte besparingen op.
Heeft u in uw praktijk behoefte aan advies over diagnostiek of behandeling bij patiënten met een mogelijke vorm van autisme? Onze psychiaters kunnen u ondersteunen met consultatie of advies. U kunt hen bereiken via Altrecht Entree, 030-2308555.

--------------------------------------------------------------                          ^ Naar boven

Behandeling van mensen met verslavingsproblematiek bij Altrecht

Altrecht heeft de afgelopen tijd van verschillende verwijzers de vraag gekregen of wij nog steeds mensen met verslavingsproblemen behandelen. Dat doen wij.
Onze ruime ervaring en bijbehorende kennis op het gebied van zorg aan patiënten met een verslaving blijft onverminderd beschikbaar . Patiënten met een verslaving kunnen bij ons terecht voor ambulante en klinische behandeling, zonder wachttijd. Als verwijzer kunt u ook een beroep op ons doen voor advies en/of consultatie.
U kunt patiënten naar ons verwijzen via Zorgdomein of de andere gebruikelijke kanalen.
Meer informatie en/of overleg: Altrecht Entree, 030-2308555.

 --------------------------------------------------------------                          ^ Naar boven

Samenwerking: hoe herken je een eerste Psychose zo snel mogelijk?

De afdeling Vroege Psychose ABC richt zich op jongeren met een psychose-kwetsbaarheid. Juist voor deze doelgroep is snelle herkenning van de ziekte van het grootste belang. Om die reden organiseerde de afdeling een succesvolle bijeenkomst, waaraan POH’ers, buurtteammedewerkers en collega’s van andere GGZ aanbieders met elkaar in gesprek gingen om psychose-kwetsbaarheid onder de aandacht te brengen en de mogelijkheden tot betere samenwerking hierin te verkennen.

Fred Marquenie, afdelingsmanager: “Voor veel mensen is het nieuw dat erger te voorkomen is, door er snel bij te zijn bij een beginnende psychose. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een voorstadium te herkennen is, en dat interventie daarbij helpt.”
ABC richt zich op rehabilitatie en behandeling van jongeren met psychose kwetsbaarheid. Maar in toenemende mate ook op het voorkomen van ernstige psychische klachten bij jongeren. Een bezoeker van de middag: “Dit was een overtuigend verhaal. De meerwaarde van vroeg-detectie bij jongeren is voor mij goed duidelijk nu.”
Veel bezoekers herkenden het in hun eigen werkveld: een jongere, die zonder dat je het helemaal door hebt, langzaam een psychose ontwikkelt. Verminderd functioneren of terugtrekking kan een belangrijke indicator zijn. Ze stellen het op prijs dat hierin kan worden samengewerkt met ABC.

In Utrecht en omstreken krijgen 27.000 mensen in hun leven met een psychotische stoornis te maken, zo’n 3% van de bevolking. Het begint meestal rond iemands 20ste levensjaar en het heeft vaak veel gevolgen voor de betrokkene en omgeving.
Meer informatie: Vroege Psychose ABC, Fred Marquenie, f.marquenie@altrecht.nl, 030-2399070.

 --------------------------------------------------------------                          ^ Naar boven

Korte opnames effectief en doelmatig bij persoonlijkheidsstoornis

Dat concludeert Eva Horn in haar proefschrift “Long-term costs and effects of psychotherapy in personality disorders” dat zij op 19 april 2016 verdedigde in het Erasmus MC. Zij onderzocht de kosten-effectiviteit van de intensieve behandeling “kortdurende klinische psychotherapie” (KKP), waarbij patienten drie maanden zijn opgenomen. Vergeleken met andere behandelingen, hebben mensen die de KKP hebben doorlopen tot drie jaar na behandeling beduidend minder klachten. Daarnaast blijkt deze behandeling doelmatiger te zijn en bespaart deze de maatschappij veel kosten.
Een op de tien mensen heeft een persoonlijkheidsstoornis. Bepaalde trekken in iemands persoonlijkheid zijn dan zo star en rigide, dat hij/zij moeilijkheden ervaart op allerlei gebieden. Niet alleen de persoon zelf, maar ook zijn of haar omgeving kan veel last ervaren van deze persoonlijkheidstrekken.

De afgelopen decennia zijn veel nieuwe behandelingen ontwikkeld voor deze problemen. De meeste behandelingen bestaan uit één of meer afspraken per week (ambulante behandeling), daarnaast is er ook dagbehandeling mogelijk waarbij cliënten één of meerdere dagen per week in behandeling zijn. De klinische behandeling, waarbij cliënten een aantal weken of maanden worden opgenomen, is intensiever en wordt nog zelden ingezet vanwege de hoge kosten en de grote invloed op het alledaagse leven van mensen.
Altrecht biedt KKP-behandeling binnen de Zorgeenheid Persoonlijkheidsstoornissen, op de locatie in Zeist. De behandeling is geschikt voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis waarbij angst, geremdheid, een negatief zelfbeeld en vermijding op de voorgrond staan. De behandeling duurt vier maanden.

Nadere informatie: Miriam Saschowa, klinisch psycholoog/teamprofessional KKP, m.saschowa@altrecht.nl  of 030-6965959.

 --------------------------------------------------------------                          ^ Naar boven


Cursusaanbod Psychosomatiek Eikenboom voor verwijzers

Topklinisch centrum Altrecht Psychosomatiek Eikenboom heeft door het jaar heen een uitgebreid aanbod van (na)scholingsbijeenkomsten op het gebied van ernstige ‘Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten’ (SOLK) en Somatoforme stoornissen.

Vóór de zomer staat er nog een workshop Cognitieve Defusie bij ernstige SOLK (1 dag) gepland op 14 juni. Bij ernstige Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) raken patiënten vaak verstrikt in gedachten en gevoelens die met lichamelijke symptomen gepaard gaan. In deze workshop gaan we uitgebreid in op cognitieve defusie, en het herkennen ervan. U leert defusie-metaforen en  interventies en krijgt demonstraties en oefeningen.

Meer informatie en inschrijven: https://www.altrecht.nl/zorgeenheid/psychosomatiek-eikenboom/ of bij Jacqueline Valentijn. (j.valentijn@altrecht.nl of 030-6965600).

 

 ------------------------------------------------------------                          ^ Naar boven       

 

Uitschrijven van deze mailing lijst
footer_749x45.jpg